Wednesday, December 31, 2014

New Years Eve

Ha en fin kvæll! Jag ska vara social, faktiskt. Både fint och jobbigt, i dessa dagar...

Sunday, December 28, 2014

Kortbrev

Jag sorterar mina kortbrev i kronologi och typordning. Fina kort, fina stämplar, med och utan rivkant. Jag läser också texten, i de fall jag klarar att tyda handstilen. Här är en pärla, skickad till "Herr Fabrikör H. Sjöberg" (jag har anonymiserat avsändaren):

Stockholm 27/11 1925

Jag är okänd män vad som gör att jag skrifver är att jag har något på mitt samvete som jag måste bekänna för eder
Jag har arbetat i fastigheten vid drotningtorget och på eder villa på fridhem då den blef bygd
Ja är nämligen målare till yrket så att jag var anstäld hos XXX
Då jag arbetade i fastigheten vid drotningtorget tog jag några små saker det var inte värt mycke kanske en två kronor män jag känner det är nog att störa den frid som jag fick då jag lämnade mig åt Jesus
Jag ber eder om förlåtelse

N Nnnn

Ett annat kortbrev!
 

Juleferie / jullov: Tankar om jobb

År 2014 är snart över. Segrar, nederlag och många vardagar.
Jag tänkte bara skriva litegrann om jobbet. Fast det handlar om varje vardag, 7 1/2 timme per dag fem dagar i veckan. Och mycket tänkande på fritiden; men jag har blivit bättre med tiden på att skjuta undan jobbtankarna. (Inklusive tankarna som handlar om "tänk om jag en dag, snart, inte orkar jobba mer?")

Nu behärskar jag den dagliga driften av DNA-Lab, tycker jag. Det nya 2014, Ion Torrent Personal Genome Machine, har krävt mycket tid och energi. Tur att vi är tre tekniker på DNA-Lab (två senioringeniører och en overingeniør)! Vi kompletterar varandra och hjälper varandra på ett bra sätt. Och iår har vi också haft en trainee; utan honom så hade det varit mycket tyngre.

Nästa års utmaning blir att jag blir skyddsombud (suppleant; vara).

Nog om jobbet! Jag måste nog åka dit imorgon...


Saturday, December 27, 2014

En stickbeskrivning

Här finner du mönstret till tvättlapparna (alt. disktrasorna), som jag har stickat under hösten:
Järbo Garn, mönster 18-08. Längst ner på sidan finns en bild att klicka på!

Jag använde ett bomullsgarn, Garnstudio Drops Paris. Jag lade upp 43 maskor (eller 39 m) med stickor 3. Tyckte det blev för lös struktur med större stickor.

Garnet (recycled denim)
Mönstret blir således.

Juleferie / jullov: Tankar om filateli

År 2014 är snart över. Segrar, nederlag och många vardagar.
Min stora hobby är filateli och i år har jag använt många timmar, främst på helsakerna och mitt fina exponat, men också på att besöka frimärksutställningar och naturligtvis klubben, BFK, (nästan) varje tisdag!

Tre viktiga saker 2013:
1) Kompletterade klassiska Sverige-samlingen med (nästan) alla 2+3 och 3+2-parstycken.
2) Representerade klubben på Hobbymässan.
3) Besökte frimärkeutställningen Baltex och konsoliderade två viktiga kontaktpersoner för mitt exponat
4) Omarbetade alla ark i mitt exponat och uppnådde 82 poäng på Nordia 2014 (21-23 november)!

Det var i oktober 2013 att mitt exponat "Sveriges brevkort 1872-1921" visades igen, på Frefil 2013, efter ett långt uppehåll. Jag var ju så besviken efter "Bergen 100"-utställningen! Det ser man inte i bloggen, men det var tungt att falla ner till 69 poäng! Men när organisationen av Frefil efterlyste fler anmälningar, så hoppade jag på, trots att jag inte hade gjort ett dyft med exponatet, - och fick 76 poäng. Högsta någonsin!

Och på utställningen mötte jag flera intresserade personer, som ville att jag skulle guida/ diskutera exponatet med dem! Gnistan tändes åter!Jag tänkte ställa ut igen antingen på Baltex eller Nordia 2014, men visste inte riktigt hur jag skulle komma vidare, men det var klart som korvspad att exponatet behövde förbättras. Det var på Baltex i Malmö, som det lossnade! Eller kanske tidigare, eftersom jag (i min roll som programsekreterare i BFK) hade kontaktat Jonas Hällström för att fråga om han ville hålla föredrag i klubben, och han svarade ja! Och föreslog att komma vid lunchtid, så att han och jag fick tid att gå igenom mitt exponat!

Hans besök var lyckat. Bergen visade upp sig från sin bästa sida! Hans föredrag var också uppskattat. Efter 9 september tillbringade jag största delen av min fritid, inklusive alla kvällar och två klubbkvällar,  med att arbeta om ALLA 80 A4-arken som utgör exponatet! Och det lönade sig!

Ulriken och Landås idag!
Och nu, i mellandagarna, sitter jag och sorterar mina kortbrev (Kb). Planerar för ett nytt exponat, som redan är anmält till "Trondheim 2015"!

Friday, December 26, 2014

Juleferie / jullov: Tankar om skrivande

År 2014 är snart över. Segrar, nederlag och många vardagar.
Mitt lilla mål; två publikationer per år, nåddes med råge:
1) Ekman, S., Wedin, M., Lindblom, L. & Jørgensen, P. M. 2014. Extended phylogeny and a revised generic classification of the Pannariaceae (Peltigerales, Ascomycota). Lichenologist 46: 627-656.

2) Lindblom, L. & Blom, H. H. 2014. Xanthomendoza poeltii is a synonym of X. oregana (Teloschistaceae, lichen-forming ascomycetes). Lichenologist 46: 829-832.

3) Lindblom, L., Meland, K., Thorkildsen, S. & Willassen, E. 2014. DNA-Lab: «Fortidens framtid». In: J. Høyer (ed.), Universitetsmuseets Årbok 2014. Bergen: Universitetet i Bergen, pp. 52-61.

4) Lindblom, L. 2014. Nordia 2014 – «gullet kom hem». Den blaa Løve 4: 7-10.

Skrivklådan håller alltså i sig, men pappersdagboken har jag skrivit alldeles för lite i, vilket är ett nederlag. Att komma igång med den igen blir ett mål för 2015! Vissa samarbeten (no 3) var enklare och roligare än andra (no 1)... Resultatet av samarbete no 2 var den största segern, tror jag. Gransknings- och publiceringsprocessen tog jättelång tid, men det gick! Och en dum dörr till en dum händelse i mitt tidiga doktorand-liv kunde stängas - med en smäll!
Den filatelistiska texten (no 4) är resultat av en härlig seger, som gav energi till att göra ett utkast redan på flyget hem från Oslo. Tacksam för gratistidning på SAS-flyg, med reklamsidor man kan kladda på, riva ut och ta med sig hem!

Årets tips: Ju mer du skriver, desto mer skriver du!

Det blev balkonggran i år!

Wednesday, December 10, 2014

Forskning är kul!

Drawing by Hans Blom.
Föredraget gick BRA!

Sunday, December 07, 2014

Lazy Sunday

Andra advent! Håller låg fart, hela regniga dagen. Jag skrev klart en såkallad review på ett manuskript som har skickats in till (namn på vetenskaplig tidskrift). Gøtt! Och lite klædvård, tillsammans med att tænka på jobbveckan som kommer, inklusive festligheter. Nu mørknar det utanfør och snart ska jag laga middag. Och sedan börja jobba med föredrag (15 min), som jag ska hålla på tisdag!


Saturday, December 06, 2014

Lördag

Första lördagen i december. Lugn efter en skitjobbig vecka. LEDSEN, därför att IonTorrent-körningen, som vi nästan jobbade ihjäl oss med sent igår, inte funkade... GLAD, för att det gick bra på sjukhuset i torsdags, för att planeringen inför jul verkar funka (peppar, peppar) och för att det är hyfsat fint väder idag (men imorgon startar regnet igen...). Och jag är ledig idag, trots att jag sitter i mitt kontor, ska bara rensa IonTorrent-maskinen med vatten*, så att vi slipper klorinrens på måndag!

Ledsen, glad, men framför allt TRÖTT!

*) "MilliQ"-vatten, alltså - något annat duger INTE!

Saturday, November 29, 2014

Re: Man bara bestæmmer sig

...just nu bestæmmer jag mig før att gå till mataffæren, baby!

Tuesday, November 25, 2014

Nordia 2014

Resultat av Nordia 2014: Jag fick 82 poäng (som är vermeil (förgyllt silver) på nordisk utställning) och är helnöjd!

Den enda kommentaren som står på bedömnings-schemat är "God forbedring". Och egentligen fick jag inte veta något från de 2 jurymedlemmarna som jag träffade vid exponatet, som jag inte visste redan. De erkände på ngt sätt att de var mer eller mindre inkompetenta på ämnet helsaker... Därför var det viktigt att de kunniga utställarna (Lars och Lennart) inte verkade tycka att jag hade fått för många poäng! De tycker att exponatet är fint och att jag är på rätt väg, vilket gladde mig mycket!

Jag är så nöjd så nöjd så nöjd med utbytet av utställningen!

Men lite tråkigt att nästan alla mina foton är suddiga!

Ikväll är det höstauktion i klubben!

HAPPY!
If this isn't nice, I don't know what is!

Thursday, November 20, 2014

HMS-møte

Gårdagens citat: «Å ikke stille på et møte er også kommunikasjon.» (Tone Bergan)

Tuesday, November 18, 2014

Saker jag önskar jag inte visste

Saker jag önskar jag inte visste. This is a very helpful site if you have questions about MS.

Jag gillar stilen skarpt! T.ex.:

"MS är en skitsjukdom. Det är trist att få MS. Man får vara ledsen över det. Inget snack. Men livet är inte slut för att man får MS. Hur man mår, hur mycket skov man får och hur det påverkar en är helt individuellt. En del kan få ett skov och sen vara symptomfria i tio år eller mer, andra har mer eller mindre besvär. Alltså är det ingen idé att gå och tänka på sjukdomen hela tiden. MS är en sjukdom som kan påverka livet ganska mycket för vissa, och ganska lite för andra. En del tycker att det är jättejobbigt, andra lever sina liv helt som vanligt. Inget är ”rätt” eller ”fel” sätt att reagera. Det handlar ju om dig och ditt liv."

En annan, mer medicinsk, insikt here.

Friday, November 14, 2014

Frihelg!

Det är fredag, det regnar inte, jag ska handleda "gel extraction" på lab och i eftermiddag ska jag till frissan! Igår var jag hos optikern, och jovisst, synen har blivit en del sämre. Nu har jag 4 bågar med hem att prova och visa och prova igen.

Frihelg! I och med att exponatet är avsänt (och har kommit fram till Oslo), så blir det en ledig helg. Jag tror att jag ska gå på utställning - broderiutställning! Den heter "NÅLENS ØYE. SAMTIDSBRODERI".


Plastfickor med mitt exponat i två pärmar. Och mina fossingar.
Jamen, GOD HELG da, folkens!

Tuesday, November 11, 2014

Årbok for Universitetsmuseet i Bergen

Det blir ännu en artikel i år! Tillsammans med Kenneth, Solveig & Endre har jag skrivit en artikel till Årboken. Artikeln handlar om vårt DNA-lab!
"Årbok for Universitetsmuseet i Bergen er en populærvitenskapelig publikasjon med ulike artikler om museets virksomhet natur- og kulturfeltet. Den kan bestilles via museets nettsider eller kjøpes på museet. Årbøkene fører videre en gammel formidlingstradisjon helt tilbake til da museet ble etablert."



If this isn't nice, I don't know what is!

Klubben idag

Men idag ska jag på klubben! Det är auktionsvisning. Och jag är klar med exponatet till Nordia 2014! Imorgon ska jag skicka det med posten. Spännande blir det!

Tuesday, November 04, 2014

Inte till klubben idag

...nej, jag ska hem och jobba med mitt exponat som ska ställas ut på Nordia 2014. Längtar faktiskt hem!

Friday, October 31, 2014

Har bytt bank

Jag och HHB är numera kunder hos Danske Bank. Jag gillar deras internetbank jättemycket. Den är lätt att förstå, och om man vill så har man järnkoll på inkoster och utgifter. Allt kategoriseras efter hand, och du kan själv gå in och etikettera utgifter som inte banken klarar.

Det gör att det är enkelt att se hur mycket som har gått ut och till vilken aktivitet. Till exempel kategorin "Klær, sko og personlig pleie" Där har jag i perioden 30.09.2014 - 31.10.2014 spenderat -  498 kr.... (Men det blir ju litt mera om man tar hänsyn till att jag köper en del i matvaruaffären, t.ex. tandkräm...)

Friday, October 24, 2014

Äntligen

It's published! Lindblom, L. & Blom, H. H. 2014. "Xanthomendoza poeltii is a synonym of X. oregana (Teloschistaceae, lichen-formig ascomycetes. Lichenologist 46:829-832.

Äntligen! Foto här.

Monday, October 20, 2014

Hektiskt

Å' gu' ba' - det är så mycket jag vill göra! Hela helgen har jag jobbat med att omarbeta mitt exponat som ska ställas ut på Nordia 2014 (Lillestrøm, 21-23 november). På jobbet är det också mycket att göra, med IonTorrent-jobb, etc! Och så kom jag äntligen fram i kön på en bok jag hade beställtbibblan och som jag jättegärna vill hinna läsa! Bäst av allt: Jag vet att jag kommer att hinna allt som jag vill!

Thursday, October 16, 2014

Ion Torrent Software



https://www.facebook.com/iontorrent/posts/10152830288024113:0
" data-width="466">
Posthttps://www.facebook.com/iontorrent/posts/10152830288024113:0">Post
> by Ion">https://www.facebook.com/iontorrent">Ion Torrent.

Tuesday, October 07, 2014

Books I carry with me through life


Knyta hop säcken (en utmaning jag fick på Fb):
1) Robert M Pirsig: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (Jag læser vældigt sællan en bok mer æn en gång, men denna har jag tappat rækningen på... Visdom som jag kunde førstå. )
2) JRR Tolkien: The Lord of the Rings; The Fellowship of the Ring (Alla ær bra, men ettan ær klart bæst!)
3) Carol Shields: Mary Swann (rekommenderar alla att læsa något av Shields! Nobelpriskandidat, men avled alldeles før tidigt, tyværr... Unless ær en annan højdarbok!)

4) Kurt Vonnegut: Slaughterhouse 5 (Ja, vad ska man sæga? Den boken fick mig att førstå så mycket, om mænniskorna och om mig sjælv.)
5) Selma Lagerløf: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (Kunskap, spænning och moral - kan det bli bættre? Karrs och Gråfælls saga ær en hærlig, varm rysare!)
6) Bjørn von Rosen: Samtal med en nøtvæcka (Denna mannens relation med en fågel beskrivs på ett underbart och realistiskt sætt. Ljuvliga illustrationer! Læser den ca en gång om året.)
7) JK Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone (Pojken som bodde under trappan och inte visste något om sin førhistoria eller om sin gåva. Ett hopp jag alltid bær med mig. Till musik av Van Morrison!?)
8) Helena Curtis: Biology (4th ed) ( Worth Publishers, Inc., 1983) (Detta var førsta grundboken när jag började studera i Lund, på Biologlinjen. En uppenbarelse och mycket från den som jag bär mig i min dagliga biologiska tankeverksamhet)
9) Gertrud Dahlgren (red): Systematisk botanik (Liber, 1985) Älsklingsbotanik-boken! <3 font="">
10) ALLT av Fritiof Nilsson Piraten! Inklusive gravstenen! Lätt att bära!

Monday, October 06, 2014

Laddar

Sitter med en kopp kaffe och laddar för dagens lab-jobb. Inget svårt, men det är 96 prover i varje batch som ska sättas upp. Och så skjuts in i PCR-maskinen! Denna veckan är det höstferie här i Bergen, så det är ganska lugnt och skönt på jobbet. Och tyst, så man kan höra personen i grannkontoret snörvla... Köp "snytepapir", för bövelen!

Vädret, ja: lovely!

Monday, September 22, 2014

Tuesday, September 09, 2014

Next Tuesday

Ikveld er det fotball, så vi regner ikke med stort oppmøte på klubben. Men om en uke - da! Altså neste uke:
"Filatelist, Motivsamlare och Utställare"

Jonas Hällström håller föredrag om motivsamlande med utgångspunkt från hans samling om ²Segelfartyg² (The History of the Square-Rigged Sailing Vessels).

Tuesday, September 02, 2014

Kryssa av

Kolla Nedraby och samla population: CHECK
Besöka barndomshemmet i Flyinge - CHECK
Besöka Baltex 2014 i dagarna tre - CHECK
Skicka in manuskript till Universitetsmuseet - CHECK
Sista innköringsrundan med IonTorrent - CHECK
Nu sticker jag och käkar på Pastasentralen - MED Hans

Sunday, August 24, 2014

Sveriges brevkort 1872-1921

Nu har jag scannat alla 80 sidorna i mitt exponat, plus två äkthetsintyg!

Friday, August 22, 2014

Nedraby, Skåne, Sverige

Idag är det fredag och jag jobbar med två saker:
1) editerar ndhF-sekvenser till Buxus-projektet,
2) skriva färdigt första utkastet till artikeln i Universitetsmuseets Årbok. Nu är vi fyra författare, men jag har ansvaret och tänker skicka manuskriptet till de andra idag, så att de har en dryg vecka på sig att läsa, smälta det och formulera sina kommentarer.

Annars dricker jag mest kaffe idag...

Ser fram emot Skåne-resan nästa vecka. Det blir exkursion till Nedraby nästa torsdag. Sedan Malmö fredag till söndag. Imorgon tänker jag skanna hela mitt exponat (80 A4-ark)!

Tuesday, August 19, 2014

The 8 Things The Happiest People Do Every Day

If you want every day to be happier try including these seven things in your schedule:
  1. Wake Up And Say ARG!
  2. Savor Your Morning Coffee
  3. Sweat Your Way To Joy
  4. Do A Five Minute Favor
  5. Make Work A Game
  6. Friends Get Appointments Too
  7. Find Meaning In Hard Times

Monday, August 18, 2014

Nöjd!

Jag är faktiskt ganska nöjd med Trebouxia-artikeln! Har jag verkligen skrivit såhär proffsigt?!

"The sequences represent 18 haplotypes, which all belong to the unicellular green alga genus Trebouxia. In contrast to the fungal data set (Lindblom & Søchting 2008), the northern and southern hemispheres share no haplotypes, and in addition, there is an obvious geographical pattern in the photobiont: (1) Genetic diversity is considerably larger in the Arctic-boreal zone than in Antarctica, as measured by number of haplotypes, polymorphic sites, clades, and nucleotide diversity,(2) Samples from Antarctica are clustered in one monophyletic group, whereas samples from the Arctic-boreal zone turn out to belong to four different lineages and/or different Trebouxia species, thus explaining the higher genetic diversity measurements."

och
 
Och nu är nästa artikel ute!:

Och senare i höst kommer ännu en i Lichenologist! Utmaningen skrivmässigt just nu är att slutföra första versionen av en text till Universitetsmuseets Årbok!

Friday, August 08, 2014

Skånska kyrkor

Det blev FEM skånska kyrkor sommaren 2014. Som jämförelse: förra året tog vi ca 50!

Här är kyrkan i Östra Sallerup:


 

Wednesday, August 06, 2014

Funderingar om bloggen

Denna min blogg heter "Biodiversity and Evolution". Tanken när jag startade var att skriva om mig och min vetenskap. Det har blivit lite si och så med det under årens lopp. Nu handlar den mest om mitt vardagsliv. Jag funderar på att återgå till tanken om att skriva biologi. En av anledningarna är att jag har råkat ut för att personliga saker används mot mig.

En ny strategi kan se ut såhär:
1) Bloggen handlar om populärvetenskap
2) Facebook för vardagsliv och ytligt privatliv
3) Pappersdagbok till superprivata saker och inre liv alt. en blogg som är stängd för alla utom väldigt nära vänner (som jag inte har så nånga, just det, och ännu färre som är nätaktiva)

Friday, August 01, 2014

Hallo August!

I have pushed through week 1 post-holidays! In addition to Xanthoria work, I have actually managed to carry out some work for my lab, for example, putting lab coats to laundry, run the dish washer, order stuff. And now: Have a good week-end!

Tuesday, July 29, 2014

Good-bye July

Jag jobbar igen! Skönt med sommartid 8-15! Men för mig i semestermodus, så blir det 8.30-15.30!

Det var Tall Ships Races i Bergen förra veckan/helgen! Och nästan 30 grader varmt!



Veckan innan var vi i Skåne - fint väder och lagom varmt. Här vid Piraten-museet i Vollsjö.




Första veckan av semestern var vi på släktstur i Telemark och Vestfold. Här vid Vest-Telemarks museum; Norges äldsta profana hus (och kanske till och med Nordeuropas äldsta!?).

Sunday, June 29, 2014

Semester, semester, semester

Semestern är igång! De sista veckorna på lab var fyllda med jobb, och det mesta handlade om att konstruera DNA-bibliotek och sekvensera med vårt nya instrument: IonTorrent PGM.

Jag arrangerade också årets "DNA-lab spring cleaning" en eftermiddag med efterföljande pizza och social samvaro. Det funkar!

Igår hämtade jag vår hyrbil, som vi ska köra på "släktstur" i Telemark och Vestfold! Det blev en automatväxlad Mercedes, skönt för mig med mitt lilla handikapp.

Nu är jag snart färdig med 150 sekvensreaktioner, som jag ska leverera till Sekvenslabbet. Det är X. calcicola-projektet. "Free-lance lichenology"...

Och så är våran "Short communication", som jag har tjatat om här superlänge, äntligen antagen! Bara några små korrigeringar och lägga till en figur, så!

Friday, June 06, 2014

Nationaldag 2014

Ha en fin Nationaldag, 6 juni, Sverige! Jag är på jobb, men har ledigt pingst, dvs måndag!

Monday, May 26, 2014

Radio Silence

Jag avstår från bloggande, Facebook och Instagram denna veckan. Jag ska jobba, skriva en artikel, sticka färdigt en kofta, sortera mina helsaker och omstrukturera exponatet!

I'm not going to blog, Facebook, or Instagram this week. I will work, write an article, finish knitting a cardigan, and work with my postal stationary exhibit!
----

Jag minns hur det var på 1600-talet, när Karl XI ville deportera alla skåningar till Baltikum, så att Skåne blev fritt fram för de "riktiga" svenskarna... Det blev aldrig av, som tur är!

Friday, May 23, 2014

Slut?

Jag vet inte om jag kommer att skriva mer här.

Thursday, May 08, 2014

Ensam hemma

Nær jag ær ensam hemma, brukar jag passa på att ha mat som HHB inte gillar. Igår køpte jag t.ex. med sushi hem. Tyværr var det inte precis den bæsta sushi jag ha smakat. Men før førsta gången hade jag vanlig pepparrot istæallet før den konstiga artificiella grønblå wasabin, och det kan jag verkligen rekommendera! Idag planerar jag att laga soppa-gryta med potatis, løk, sellerirot, kålrot. Mums med østerlenkryddor!


Wednesday, May 07, 2014

Submission revised manuscript

Igår skickade jag in den reviderade versionen til Lichenologist! Härligt! HHB är på fältarbete, så jag firade med att käka middag tillsammans med tre jobbekompisar i kantinen... Sedan drack jag en kaffe latte på sta'n innan jag gick på klubben. Har sovit som en stock hela natten...

Min brorsa har fått nytt jobb, så jag är glad liksom hela tiden!

Tuesday, May 06, 2014

Åh maj

Det var fint väder en lång period, men nu är regnet tillbaka... Typiskt nog den veckan HHB ska fältjobba!

Dricka te och sedan in på labbet!

Friday, May 02, 2014

Retrospektiv april

I april skrev jag bara tre inlägg i bloggen. Det måste vara all-time LOW! Jag har nästan inte läst heller. Åtminstone inte skönlitteratur. Anledningarna är flera. En av dem är att jag måste ha fokus på uppläringen vi skulle få på det nya instrumentet Ion Torrent PGM, en "third generation sequencer". Och så har jag hängt en del på Fb och Instagram... Dessutom var det påsk, vi köpte ny TV, och många dagar med fint väder.

Monday, April 07, 2014

Nä Ja Kanske

Idag är det exakt sex veckor vi skickade ett manuskript, och vi har inte fått svar från tidskriften ännu! Hur kan det ta mer än 30 dagar att granska ett manuskript, som inte är längre än två sidor brödtext???

Idag 22 april; efter nästan en månad: "Awaiting Editor Decision"!

Helande söndag

Hela förra veckan var jag otroligt upptagen på jobbet - inte stressad, men väldigt aktiv och hade bl.a. tre nya som skulle introduceras på DNA-lab. Kanske just därför blev gårdagen en söndag i lugnets och mysandets tecken. Efter frukost pratade HHB och som vanlig om vår dag. Vi kom fram till att vi skulle ha aktiviteter var för sig - efter att vi hade dammsugat (jag) och diskat (HHB)! Så blev det. Det blåste och regnade ute. Jag styrde kosan med Bybanen till bibblan och sedan till Bryggen Museum. Fikade på museet innan jag i lugn och ro studerade alla de fina vykortsexponaten. HHB och jag var ju med på invigningen, men jag kände redan då att jag ville se mer på den.
Det är bara ett stenkast från museet till busshållplatsen, vilket var bra, eftersom det regnade. Väl hemma bakade jag en kladdkaka. Vi åt fisk till middag. Lösviktspotatisen är från Israel just nu, så jag hade köpt en påse med ekologiska danska potatisar att ha istället. De är jättegoda! Kladdkakan hade vi som dessert tillsammans med vispgrädde och en liten klick hemlagad aprikoskompott. God avslutning på en bra dag!
Bara tråkigt att Brann förlorade sin hemmamatch mot Stabæk...



Bergen by fra Fløyen (foto: L. Lindblom)

Tuesday, April 01, 2014

April, april

Mars månad är över - skönt! Nu startar april med en solig vårlig vecka! Gott! Jag kör introduktionskurs i DNA-lab för 3 nya användare. Det är helt OK! Men jag är litegrann orolig för hur det ska gå med grönalgsprojektet. Jag har ingen rutin på PCR på grönalger. Hoppas att mitt improviserade protokoll funkar!
Annars: Har börjat sticka igen och stickade ett etui til iPaden, som jag tovade. Svårt med måtten, så den blev lagom stor på højden, men alldesles för bred! Dessutom har jag köpt tangentbord till iPaden, med ambitionen att skriva mer! Hittills har jag endast producerat en mankolista över mina 3+4/4+3-par (frimärken)...

Mankolista (stpl)

Facit 262 CB Nya Sverige-minnet (4+3 sid par) (500,-)
Facit 273 BC Gustav V profil hoger (3+4) og CB (4+3) (2000,-)
Facit 332 CB Stockholms slott (4+3) (1400,-)
Gustaf VI Adolf typ II:
Facit 413 BB (3+3) (M)
Facit 414 BB (3+3) (26,-)
Facit 416 SX1 (30+10)
Facit 416 SX2 (10+30)
Facit 416 DD1 (30+30)
Facit 492 BB VM i fotboll (4,-)
Gustaf VI Adolf typ III:
Facit 418 SX2 (5+15) (6,-)
Facit 420 SX3 (25+15) (6,-)
Facit 420 SX4 (15+25) (6,-)
Facit 420 SX6 (15+25) (6,-)
Facit 421 SX1 (30+10) (20,-)
Facit 421 SX2 (10+30) (12,-)
Facit 425 SX1 (35+10) (M)
Facit 425 SX2 (10+35) (M)
Facit 425 SX3 (35+10) (80,-)
Facit 425 SX4 (10+35) (80,-)
Facit 425 SX5 (35+10) (15,-)
Facit 428 SX1 (40+10) (M)
Facit 428 SX2 (10+40) (M)
Facit 428 SX3 (40+10) (15,-)
Facit 428 SX4 (10+40) (15,-)
Facit 428 SX6 (10+40) (15,-)

Wednesday, March 26, 2014

Waters of March- Águas de Março




A stick, a stone, it's the end of the road
It's the rest of a stump, it's a little alone
It's a sliver of glass, it is life, it's the sun
It is night, it is death, it's a trap, it's a gun

The oak when it blooms, a fox in the brush
The knot in the wood, the song of a thrush
The will of the wind, a cliff, a fall
A scratch, a lump, it is nothing at all

It's the wind blowing free, it's the end of the slope
It's a beam, it's a void, it's a hunch, it's a hope
And the river bank talks of the waters of March
It's the end of the strain, it's the joy in your heart

The foot, the ground, the flesh and the bone
The beat of the road, a slingshot's stone
A fish, a flash, a silvery glow
A fight, a bet, the range of a bow

The bed of the well, the end of the line
The dismay in the face, it's a loss, it's a find
A spear, a spike, a point, a nail
A drip, a drop, the end of the tale

A truckload of bricks in the soft morning light
The sound of a shot in the dead of the night
A mile, a must, a thrust, a bump,
It's a girl, it's a rhyme, it's a cold, it's the mumps

The plan of the house, the body in bed
And the car that got stuck, it's the mud, it's the mud
A float, a drift, a flight, a wing
A hawk, a quail, the promise of spring

And the river bank talks of the waters of March
It's the promise of life, it's the joy in your heart

A snake, a stick, it is John, it is Joe
It's a thorn on your hand and a cut in your toe
A point, a grain, a bee, a bite
A blink, a blizzard, a sudden stroke of night

A pass in the mountains, a horse and a mule
In the distance the shelves rode three shadows of blue

And the river bank talks of the waters of March
It's the promise of life in your heart, in your heart

A stick, a stone, the end of the road
The rest of a stump, a lonesome road
A sliver of glass, a life, the sun
A knife, a death, the end of the run

And the river bank talks of the waters of March
It's the end of all strain, it's the joy in your heart

Read more: Sergio Mendes - Waters Of March Lyrics | MetroLyrics

 

Tuesday, March 25, 2014

Barbro Lindgren

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) går 2014 till Barbro Lindgren (f. 1937)!

Naturligtvis har jag läst Loranga, Masarin och Dartanjang (1969), och tänker ibland på  gammelmorfar som tror att han är en gök och bor i toppen av en tall ute i skogen...

Men de viktigaste böckerna var nog: "...den självbiografiska dagboksserien Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner (1971-73). Författaren skildrar här en ung flickas möte med kärleken och funderingar kring de stora livsfrågorna. Döden är närvarande och temat återkommer i serien om Sparvel (1976-79) som skildrar författarens liv från fyraårsåldern till skolstarten."

Wednesday, March 19, 2014

Note to myself

Efter så många norska år - ett för mig nytt ord:
Skjutmått heter skyvelære !

Monday, March 17, 2014

Bokberoende

Det är måndag, på morgonen vaknar jag 45 minuter innan väckarklockan ringer, slår av alarmet och ligger kvar till 15 minuter efter klockan skulle ha ringt. Piskar mig upp och in i duschen. Frukost tillsammans med min älskling HHB. Tar Bybanen till jobbet. Jobbar. Men längtar hela tiden hem till böckerna och läsningen! Abstinens! Kan jag ha blivit "bokknarkare"? Hjälp???

Polycaulona candelaria - ljuslav

Tuesday, March 11, 2014

Xanthoria speciation

Tycker att jag hade en poäng med denna argumentation:
"The phylogenetic trees constructed from DNA sequence data resulted in paraphyly of X. calcicola, because X. aureola is nested inside the same clade, which was also the case in a previous study (Scherrer & Honegger 2003). There is a fundamental distinction between gene trees and species trees (Avise 2000, Rosenberg & Nordborg 2002). Paraphyly, or even polyphyly, in gene genealogies might be a temporary transitional state before finally reaching reciprocal monophyly, owing to incomplete lineage sorting of a genetically variable ancestral population (Avise 2000). Consequently, the genealogical paraphyly observed here cannot be taken as evidence that X. aureola and X. calcicola are conspecific, nor can it be interpreted to mean that colonization has proceeded from an inland rock-walls to maritime habitats. The morphological, chemical, and ecological differences along with the lack of shared haplotypes, on the other hand, indicate that X. aureola and X. calcicola are best treated as separate species."

Lindblom & Ekman (Myc. Res., 2005, sid 194)

Monday, March 10, 2014

Sensitiva barn

Mobbing eller vanligt skoj? På lågstadiet (klass 1-3) hade vi elever fasta platser i matsalen. Jag, som ansågs vara lugn och snäll, blev placerad vid bordet med de bråkigaste killarna, antagligen för att de ansvariga vuxna trodde att jag skulle utöva en lugnande effekt vid bordet. Resultatet blev att jag aldrig såg fram emot lunchrasten, där jag konstant blev plågad. De andra vid bordet oroade mig, gjorde äckliga saker med maten, och det hemskaste av allt: strödde salt i min mjölk. Jag vet inte hur länge det varade. Det kan inte ha varit alla tre åren; någon borde ju ha sett hur jag hade det och räddat mig? Men jag kan inte minnas att jag satt vid något annat bord än just det- i ena hörnet. Jag väljer att tro, att någon av de vuxna (men de åt lunch i lärarrummet, väl!) såg det och avslutade mitt lidande. Eller var jag bara ett ovanligt känsligt barn, som behövde härdas?

Varför jag inte sa ifrån. Jag visste nog inte att det var en möjlighet! Jag var omogen (ett år yngre än mina klasskamrater) och förstod inte det sociala spelet och koderna. Skvallra gjorde man inte. Jag var en liten gråsparv.

Monday, March 03, 2014

Of Lichens and Men


Detta skrev jag för snart 20 år sedan:



Numera blir det alltså "inte mer än 150 år sedan"!

Gillar: "I signaturlärans anda trodde man också att lavar som växte på dödskallar var verksamma mot epilepsi. Mest effektivt skulle det vara att bereda läkemedlet av lavar som samlats från skallar av avrättade, gärna hängda, brottslingar."

Friday, February 28, 2014

Stol nummer 11

Jag har precis lärt mig att Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund har en blogg:

"Igår valde Svenska Akademien in Klas Östergren på stol nummer 11. Han efterträder Ulf Linde, som avled i oktober förra året. (På denna stol har även Eyvind Johnson och Erik Axel Karlfeldt suttit.)"

Nu måste jag verkligen skärpa mig och läsa "den märkliga trilogin ”Gentlemen”, ”Gangsters” och ”Den sista cigaretten”"!
Trevlig helg!

Thursday, February 27, 2014

Böckerna vi låtsas ha läst

Från Vi Läsers blogg saxar jag:
"När jag avslöjade detta för agenterna var det som att något öppnade sig kring lunchbordet. I tur och ordning avslöjade alla vilka böcker de inte hade läst, och det mest intressanta var så klart inte vad de inte hade läst utan vad de tyckte sig borde ha läst: Sagan om ringen, Jane Eyre, Räddaren i nöden, Mästaren och Margarita, Millenium-triologin. Den sista tillagd med ett skratt."

Hm, är det någon bok jag låtsas ha läst? Ska ta en funderare. Det finns ju två verk som är klassiker i den genren; Ulysses och På spaning efter den tid som flytt. Jag ljuger inte; jag har läst båda. Men jag planerar att läsa Ulysses en gång till, på engelska. Det blir en gigantisk utmaning, misstänker jag! Och så har jag lust att läsa om sista boken i Prousts mastodont-verk. Kan inte franska, som tur är.

"Varför tycker vi att vi borde ha läst vissa böcker? Och, om vi ska hålla på och ljuga om det – vore det inte enklare att bara läsa dem? Det var precis vad jag tänkte förra sommaren, och så gjorde jag det. Vad tyckte jag då? Jo, jag tyckte ungefär lika mycket om Brown som om Dostojevskij. Båda var, på sitt sätt, ganska underhållande, om än något utdragna. Men det känns fantastiskt att ha läst dem!"

Monday, February 24, 2014

Ja nä ja nä

Ja: Har skickat in en kort artikel och har kört PCR på 75 DNA-extrakt.
Nej: Måste göra färdigt en såkallad review på en artikel och måste hitta på vad vi ska ha till middag.


Saturday, February 22, 2014

Lørdag

OS, handling och allt annat man måste fixa på lørdagen... Læsa måste jag ju också! Och vila, eller!?

Thursday, February 20, 2014

Snabbt om en bok

Jag köpte en hög med böcker från Adlibris; jag som nästan aldrig köper böcker annars. Jag är ju bibliotekstant! Eftersom jag har sett ganska mycket QI på BBC Entertainment, trodde jag att Alan Davis bok skulle vara rolig, han är ju rolig. Och så är ju jag också uppvuxen på 80-talet. Men jag tycker inte att den är så himla kul...

Monday, February 17, 2014

New friend

Detta skriver jag på min nyinkøpta iPad Air, som jag køpte i fredags. Funderar på att køpa till ett tangentbord (norska: tastatur). Hær ska skrivas, men jag måste hitta instællningen som ger svenska å,æ, och ø...

Thursday, February 06, 2014

En Hemstad (Malmö)

Jag gillade verkligen "Yarden". Den grep mig och den sitter fortfarande i huvudet. Kanske för att han tillhör samma generation som jag, men också och kanske mest därför att den upplyste mig om många människors realitet idag. Och det behövde jag kanske, där jag sitter i min akademiska medelklasstrygghet. Etc.

Men: Det går trögt med läsningen av Kristian Lundbergs "En Hemstad". Idag hittade jag bokrecensionen som jag tycker slår huvudet på spiken och förklarar exakt varför:

"I Yarden fungerade Lundbergs självupptagna litterära teknik då han hade något konkret – ett arbete – att hänga på sin poetiska prosa. Men En Hemstad lider av samma brist som hans förra bok, Och allt ska vara kärlek: Lundberg berättar för oss att han ska berätta men kommer aldrig riktigt till skott. I båda böckerna är temat sammanvuxet med barndomens utanförskap och fattigdomens förtvivlan. Men påfallande ofta får jag i stället en väderleksrapport."

&

"Lundberg måste befria sig från kritikerna och publikens kärlek och expandera ut ur det där rummet där hans mamma sitter helt galen medan kylskåpet är tomt. En hemstad är en återvändsgränd."

Tuesday, February 04, 2014

Min forskning används!

Steven D. Leavitt, H. Thorsten Lumbsch &  Larry L. St. Clair har skrivit en artikel i tidskriften The Bryologist, där de använder min forskning som bas! Kul!
   Artikeln heter "Contrasting demographic histories of two species in the lichen-forming fungal genus Xanthomendoza (Teloschistaceae, Ascomycota)" och handlar om hur klimatförändringar/ istider har påverkat populationerna och utbredningsmönstren hos två av "mina" arter, Xanthomendoza borealis (bipolar) och X. mendozae (endemisk i Nordamerika).
   Fyra av mina artiklar från 2000-talet citeras. Det betyder att forskningen och de resulterande publikationerna var till nytta.



Xanthomendoza galericulata Lindblom (Photo Jan Berge.)

Friday, January 31, 2014

Goddag fredag

På att göra-listan:
- Aliquot EXO & SAP
- Deponera X. poeltii-sekvens i GenBank
- Buxus: starta upp projektet (primers, protokoll, lab journal)
- Förbereda för Hobbymässan; med Audun 15.00
- Beställa plast, pipetter, filter etc från VWR

Thursday, January 30, 2014

Sköna torsdag

1) Vi Läser i brevlådan när jag kom hem!
2) Förbereder för Bergen Filatelist-Klubs medverkan på hobbymässa i helgen!
3) Antikrundan på SVT!

Tuesday, January 28, 2014

PCR cyclers of the DNA Lab

Jeg har "døpt" den nye PCR-maskinen til McClintock. Barbara McClintock fikk Nobelprisen og sees av og til som en ikon av feministiske vitenskapsfolk. "Hun" er "slave" til Franklin. Litt fra wikipedia:
"Barbara McClintock (June 16, 1902 – September 2, 1992), was an American scientist and one of the world's most distinguished cytogeneticists, the 1983 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

In the summer of 1944 at Cold Spring Harbor Laboratory, McClintock began systematic studies on the mechanisms of the mosaic color patterns of maize seed and the unstable inheritance of this mosaicism.

McClintock officially retired from her position at the Carnegie Institution in 1967, and was made a Distinguished Service Member of the Carnegie Institution of Washington.[36] This honor allowed her to continue working with graduate students and colleagues in the Cold Spring Harbor Laboratory as scientist emerita; she lived in the town.

Most notably, she received the Nobel Prize for Physiology or Medicine in 1983, the first woman to win that prize unshared, credited by the Nobel Foundation for discovering "mobile genetic elements"; it was more than 30 years after she initially described the phenomenon of controlling elements. She was compared to Gregor Mendel in terms of her scientific career by the Swedish Academy of Sciences when she was awarded the Prize.

McClintock died of natural causes in Huntington, New York, on September 2, 1992 at the age of 90; she never married or had children."

P.S.
"Rosalind Elsie Franklin (25 July 1920 – 16 April 1958) was a British biophysicist and X-ray crystallographer who made critical contributions to the understanding of the fine molecular structures of DNA (deoxyribonucleic acid), RNA, viruses, coal, and graphite. Her DNA work achieved the most fame because DNA plays an essential role in cell metabolism and genetics, and the discovery of its structure helped her co-workers understand how genetic information is passed from parents to their offspring.

Franklin is best known for her work on the X-ray diffraction images of DNA which led to the discovery of the DNA double helix. According to Francis Crick, her data was key to determining the structure to formulate Crick and Watson's 1953 model regarding the structure of DNA. Franklin's images of X-ray diffraction confirming the helical structure of DNA were shown to Watson without her approval or knowledge. This image and her accurate interpretation of the data provided valuable insight into the DNA structure, but Franklin's scientific contributions to the discovery of the double helix are often overlooked."

Monday, January 27, 2014

Pharrell Williams - Happy (Official Music Video)



Ska strax resa hem och montera frimärken!

Friday, January 24, 2014

Ja, alltså

Det är fredag - igen! Denna veckan har jag gelrensat med RMT, hållit labmöte, ordnat med att få inlagt gas (kväve) och säkra elkontakter på lab (plus säkerställt finansieringen!), varit på bokcirkel, varit på Marin Biodiversitet-seminarium, varit på frimärksklubben, fysioterapi på Haukeland (uppfölning), möte med en doktorand, heldags HMS-möte för Universitetsmuseet (igår), fixat en massa löpande småsaker på lab, skrivit på en artikel/short communication, pust... Ja, alltså, jag är ganska mör idag! Just nu laddar jag för att orka klä på ytterkläderna och RESA HEM!

Friday, January 17, 2014

Redan Fredag

Jag tror det var första gången jag såg fram emot Tysabri*-torsdagen på sjukhuset... Hade så mycket att göra denna veckan, mest med förberedelser för installaton av labens nya instrument och med lab introduktionskurs för tre nya användare. Så några timmar med veneflon igår var ren avkoppling! Bäst av allt var att jag kunde gå direkt hem och koppla av och vila. Men jag är trött idag också... Kursen är färdig för min del och dagens möte med hantverkare på Post-PCR-lab är avklarat! Kan jag få gå hem snart?

*) "TYSABRI is thought to keep white blood cells from getting into the brain and attacking nerves."

Sunday, January 12, 2014

Projekt: Tidsprocess

Vad jag menar med rubriken är att tiden går och det gäller att hänga med. Dagens stora händelse: Vi kastade ut julgranen! Tråkigt; vi gillade den så himla mycket. Men nu hade den stått sedan 23 december och drack ganska lite vatten. Efteråt packade vi ner alla julsaker, och jag dammsög hela lägenheten (c. 55 m2).

Det är skönt att vara helt ledig och bra pyssla hemma. Jag har dessutom köpt en tidning och så löser jag sudoku. Till middag blir det ørret, citron, potatis och sås. Visstre du att citron stavas med "s" på norska? C blir S: sitron, sykkel, sivilisert, sitar. Men cello och cymbal!

Saturday, January 04, 2014

Forskningsprocessen; ett exempel

Äntligen kom min artikel i Herzogia! Man kan inte se den på hemsidan ännu*, men jag har särtrycket, som jag fick fredagen den 20 december! Åh, det har varit en lång resa!

Historien började på våren år 2007. Jag var lättare desperat jobbmässigt, eftersom mitt post-doc hade gått ut 2006, och ingen av mina  ansökningar till Forskningsrådet lyckades. Jag sökte då i Synthesys om tre veckors forskningsbesök i Köpenhamn. Och äntligen blev en ansöking beviljad! Naturligtvis ingen lön, men resa, kost, logi och forskning betald! Och så kunde jag tillbringa helgerna i Skåne hos familjen!

23 juli 2007 startade projektet! Det var jag och Ulrik Søchting (som var opponent på min avhandling 1997) som ville genomföra en revision av arterna Xanthoria borealis (nordhemisfärisk utbredning) och Xanthoria mawsonii (sydhemisfärisk utbredning, på Antarktis). De tre veckorna skulle jag i stort sett jobba med att producera DNA-sekvenser. Tillsammans skulle vi studera morfologi och lägga upp strategi för analyser och publikation.

Det började i stort sett bra. Men det visade sig att jag hade fått den algspecifika ITS-primern istället för primern för svampens ITS! Och det är svampen ((mykobionten) som avgör lavarters systematiska placering... Pust; men jag klarade bakslaget och att producera tillräckligt med data till analyserna.

Och jag fick faktiskt tid att uppleva mer än bara laboratoriet under de veckorna! Tivoli, Zoologisk have, grillkväll hemma hos Ulrik och hans familj...

Artikeln publicerades 2008 (Lindblom, L. & Søchting, U. Taxonomic revision of Xanthomendoza borealis and Xanthoria mawsonii (Lecanoromycetes, Ascomycota. Lichenologist 40: 399-409). Men jag kunde inte glömma algsekvenserna och gick länge och ruvade på dem. Till slut i början av 2012, fick jag ändan ur vagnen, hittade sekvens-filerna, editerade och alignade dem. Och jag tyckte att strukturen var intressant, men körde ganska snabbt fast. "Stuckness"... Det var Christian som fick mig på rätt kurs och som tyckte att jag skulle skicka in det färdiga manuskriptet till Herzogia. Jag är så tacksam!  Första versionen var klar i mars 2013.

När kom refereernas "dom"? I början av juli, och det var mycket som måste fixas innan artikeln blev accepterad! Jag blev faktiskt lite förvånad över vilken hög amibitionsnivå refereerna förväntade, tidksriften har inte precis någon hög såkallad impact factor. Men jag gjorde det!!! Skickade in det reviderade manuskriptet i augusti och läste det sista korrekturet i slutet av oktober.

Och nu finns artikeln: Lindblom, L. & Søchting, U. Genetic diversity of the photobiont of the bipolar lichen-forming ascomycete Xanthomendoza borealis. Herzogia 26: 307-322.

Jag är nöjd med att få ut två artiklar av tre veckors intensivt lab-arbete! Ett par personer har definierat den sista artikeln som ett resultat av "serendipity". Jag håller med om att resultaten är så, men analyserna och skrivandet och produktionen av artikeln var hårt arbete, och jag är stolt över att inte ha gett upp!

*) Nu är den på webben!