Lille julafton: Jag hann nästan allt och det blev en trevlig kväll!
Idag har jag vilat!
Ferie, Bergen, familj, food:
Jag har ledigt och ska:
Baka «Görans pepparkaka»
Hjälpa Hans med julgranen
Hjälpa Hans att hänga upp några tavlor
Kombinera dammtorkning och julpyntande
Svabba av badrumsgolvet
Massera in lite kryddor i «juleribben»
Laga middag till 8 personer (köttbullar)
Duscha, hinner jag det? Och har jag glömt något?
Spela några julsånger på pianot!
Mysigt att vara hemma en hel «vardag»!
Mitt rum |
Mitt jobb |
Galleriet shopping |
Bystasjonen shopping |
- is 25 years old today! Hurrah!
Opponent of the day: Ulrik Søchting |
Filofaxen 1997 |
Lussefika! Alla var där! |
Mamma och jag och bordsplacering på Siriusorden |
Happy Lucia! |
I går hade vi besök av A och K till middag. Jag passade på att öva på köttbullarna, som jag ska bjuda på på lille julafton. Det blev 44 stycken. Endast två blev över!
I går levererade den sista av totalt nio nya studenter på DNA Lab sina första sekvensreaktioner till Sekvenslabbet! Alla har fått kurs och handledning av mig; 2 stk vecka 42, 4 stk vecka 45, 2 stk vecka 46 och 1 stk vecka 47. Alla är duktiga och jag är nöjd! De verkar också nöjda och det hoppas jag att deras handledare också är. Trött nu… 🎖
I dag fredag och efter Tysabri-kur åkte jag för första gången en bit av den nya Bybanelinjen, linje 2!
Endsong (The Cure):
I kylskåpet hade jag 1,5 kokt potatis och lite ugnsstekt lax, som var rester från söndagmiddagen. Jag hackade en bit gul lök och stekte ihop med potatisen i tärningar och fisken i bitar. Knäckte över två ägg och toppade med lite riven ost, salt och peppar. Hade grönsaker till; en blomkålsrest och sallad. På det viset fick jag ut en middag och en lunch av det som annars bara hade räckt till en lunch! Och dessutom smakade det himla gott!
P.S. Har beställt billigt garn från Krabberødveien Landhandleri - spännande!
Två dagar i Oslo. Härligt! Sol i går när jag skulle till Botanisk museum (Tøyen). Hann med en tur på Karl Johan och strosade runt. The Cure på Oslo Spektrum på kvällen och ja, det var fantastiskt! Och de spelade «A Night Like This» (se förra inlägget)… Kul att jag hade plats hos Kenneths bror och hans familj! I dag regnar det och jag tänker besöka det nya Munch-museet.
Jag hoppas att det blir en mäktig upplevelse i Oslo Spektrum på onsdag 12 oktober! Trummorna! Harmonierna! Rösten (desperationen)! Basgången! Sångtexten… «It’s all gone…»
(För övrigt så är alltid Oslo bittersweet för mig. Break up middagen år 1999 hade vi på en restaurant mitt i centrum (Egertorget), sedan gick vi en nattpromenad inne på Akershus festning och blev utkastade av en gardist. I mitt huvud spelar soundtracket «A Night Like This».)
Och interiören på hotellet där jag ska övernatta! 😂
“CONCLUSION: We might become healthier through our existential struggles; meaning is essential for a healthy life. But at the deepest level, we do not face our existential challenges to become healthy. We struggle with them because purpose, meaning, and existential concerns are of the highest value for our lives. In a highly medicalized society, we need to reinvent our language for these existential struggles, and the suffering that always accompanies them. If a concept of “existential health” can make us more aware of the fact that the existential concerns are always part of both health and illness, it is worth developing.”
RABARBRAKAKE - Bergens Filatelist-Klub Sommertur 2022
Utgangspunktet for kaken min er denne oppskriften:
https://www.ica.se/recept/rabarberkaka-713600/
Fordi jeg ikke liker å starte med å røre smør og sukker, passet den meg godt. Eggedosis er definitivt min greie!
Jeg tilpasset oppskriften etter min smak, slik:
Ingredienser:
Ekstra smør, minst 80 g smør
Brukte ferdig malt kardemomme
2 egg
2 1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 1/2 dl hvetemel
1 raus ts bakepulver
Lagom mengde rabarbra (ca 4 dl)
Fremgangsmåte:
Slå på ovnen.
Pisk egg, vaniljesukker og sukker til eggedosis. Sikt i hvetemel og bakepulver og rør forsiktig sammen til en jevn røre. Vend inn smeltet og avkjølt smør.
Ha deigen i en rund kakeform med bakepapir i bunnen eller smurt med smør/strøbrød.
Skjær rabarbra i ca 1 cm biter. Fordel bitene på kaken og strø på kardemomme. (Kan strø på perlesukker, men det gjorde jeg ikke denne gang. Kanel er også godt.)
Jeg stekte kaken på 175 °C i ca 40 min. Fordi jeg ønsket en kake som ikke er så «kladdig» som i ICA sin oppskrift! Jeg bruker kakenål for å sjekke at kaken er gjennomstekt akkurat som jeg vil ha den. Avkjøl kaken i formen.
Servering:
Gott med lättvispad grädde eller vaniljglass./ Lettpisket krem eller vaniljeis!
Tio år sedan en ganska härlig semester! Men nu måste jag bara tänka framåt!
1980-talets kommunikationsteknologi |
Äntligen i dag så vaknade jag och kände mig bättre! Var såpass bra att jag orkade gå ut, ta Bybanen till Sletten senter och handla litegrann. Där träffade jag NN, så vi fikade och det var en fin stund. Sedan var jag trött och tillbringade resten av dagen i vilo-modus! Men positiv dag, alltså.
Fjärde dagen efter positiv covid19-test söndag morgon. Har inte varit så himla sjuk, men i dag känner jag en stor mental trötthet. Dessa dagar skulle ha varit helt annorlunda… Jag hade en plan för vad jag skullle göra på jobbet… Nåja, det kan jag göra nästa vecka! Om jag blir frisk…
På Flyinge-semestern åkte vi till ett ställe som heter Bränneriet och åt lunch. Där finns många mysiga saker man kan köpa och ta med hem, och mamma köpte en liten burk dillpesto. Jag hade aldrig smakat det, men det var ju såklart jättegott! När jag kom hem till Slettebakken igen googlade jag recept. I söndags provlagade jag en egen version:
2 dl grovhackad färsk dill
1 dl god olivolja (den vi använder på sallader)
0,5 dl riven parmesan (köpte en liten bit och rev på rivjärnet)
0,5 dl pinjenötter
0,5 liten vitlöksklyfta, hackad (nästa gång provar jag utan vitlök)
Salt, peppar, rivet citronskal, lite citronsaft
Mixade allt med stavmixern, smakade av. Mums!
Jag kommer att laga den flera gånger. Ändringar; ingen vitlök, inget citronskal, rosta pinjenötterna eller hackad skållad mandel. Även om inga recept jag har sett använder syra, så tyckte jag det var gott med citronsaft. Dag två piffade jag upp peston med lite vitvinsvinäger.
Mina google-anteckningar:
Jag kanske slutar skriva här. Bloggen har i sina 16 år varit ett sätt att hålla kontakt, men nu är ju alla på Instagram och Facebook. Så skrivande av längre texter på webben behövs nog inte längre, ens för mig som har skrivklåda! Pappersdagboken finns ju. Plus att jag kan skriva lite mer på Instagram och Facebook. Vi får se:
Vår balkong, mediterrana delen |
Fin ros på Fantoft |
Jag läser Jonna Bornemark. "Under de senaste 25 åren har New Public Management (NPM) varit en styrande ideologi i norsk och svensk skola. Inspirationen kom från näringslivet och lovade ökad effektivitet och bättre kvalitet i hela den offentliga sektorn. Det man fick var en betungande detaljstyrning och en växande administration. Många lärare lider och suckar under denna regim. Hur och varför uppstod denna ideologi? Vilka konsekvenser har den haft för skolan och lärarnas vardag? Hur har den påverkat synen på kunskap, och vilken människosyn är den uttryck för? Hur kan den eventuellt motarbetas? Detta är frågor som behandlas i denna (förkortade) intervju med Jonna Bornemark, numera professor i filosofi vid Södertörns högskola. Hennes bok Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas världsherravälde 1 har på kort tid rönt mycket stor uppmärksamhet i Sverige."
Och så läste jag denna idag, om personliga val i tiden.
Bakar igen - nu till i morgon, när vi ska ha sommeravslutning i frimärksklubben!
För första gången på alla dessa år (20?) anmälde jag mig frivilligt till «kökstjänst», he-he.
Det blev brownies och rabarberkaka!
Jag bakar rabarberkaka! Äntligen! Ungefär som ICAs recept, men jag provar med 175 grader ugn och möjligen lite längre gräddningstid, eftersom jag inte vill ha den kladdig. Jag har kollat på andra recept, men undviker de som startar med att röra smör och socker. Det är en procedur som jag aldrig har blivit vän med…
Igår fredag:
Rörmokare, Tysabri, jobb (Ericaceae), Vinmonopolet, The Voice-final
I dag lördag:
Slettebakken-inventering, Sletten senter, romanläsning (Renegater av Klas Östergren), spaghettimiddag
Insamlingar |
Vortex Genie |
Pust, alltså. Att behöva sitta på jobbet och lyssna på personer som bara vill prata om hur mycket de har att göra, hur viktigt deras arbete är och hur duktiga de är! Brrr. Visa dagar orkar jag inte!
"Within the field of biodiversity science, researchers have long recognized the importance of sampling design to achieve a study’s objectives. According to Lindblom [117], well-developed sampling designs within the field of molecular biodiversity science should be formulated around three basic areas: research study questions, research study aims and taxonomic focus."
[117] LINDBLOM, L. Sample size and haplotype richness in population samples of the lichen-forming ascomycete Xanthoria parietina. The Lichenologist 41, 05 (2009), 529–535.
https://atrium.lib.uoguelph.ca/xmlui/handle/10214/26932
file://helix/biohome/nboll/Downloads/Phillips_Jarrett_202205_PhD%20(1).pdf
Ja, jag läser om R. Pirsigs roman igen! Det brukar gå en 5-10 år mellan omläsningarna, men denna gång kanske mer än 10 år! Parallellt med Mordet på Henrik Ibsen av E.O. Nødtvedt. Intressant kombination.
Men Yarden äger jag alltså icke - lånade den på biblan då för många år sedan.
Beskedet att Kristian Lundberg var avliden kom i går. Sorgligt. Jag kommer i håg "Malmöligan" från min studenttid. Och gillade "Yarden" så mycket. Tror faktiskt jag äger den, i min String-hylla med favoritlitteratur! Då blir det omläsning!
Stilla veckan är slut och i dag är det Påskdagen / 1. Påskedag. Klockan är 11 och jag kan höra kyrkklockorna i åtminstone två kyrkor här där jag sitter i soffan hemma i vardagsrummet, med öppen balkongdörr. Fåglarna sjunger; talgoxe, gransångare, gråsparv, nötväcka, bofink, mfl.
Känner att det var ett bra beslut att jobba blåmåndag, vittisdag och askonsdag (sistnämnda är halv arbetsdag här i Norge)! Jag behöver spara semesterdagarna till senare, och dessutom är det härlig, laid-back stämning på jobbet bland oss som är kvar när så många är borta på ledighet. Jag fick städat undan på skrivbordet och letat efter en hög med papper, ett gammalt lav-projekt, som jag faktiskt hittade!
Dessutom har jag haft energi till projekt här hemma! Tvättat fönster, städat bort alla högar med diverse innehåll (papper, kläder, you name it), dammtorkat, dammsugat, tvättat golv, påskpyntat, bakat kaka, etc. Och många mysiga stunder med Hans; promenader inklusive lavar och mossor, sett påskenøtter och påskekrim på TV, fika med hembakad kaka (apelsin- och chokladkaka från «Sju sorters kakor»), matlagning med «kockens skål» (dvs rödvin) och ett nytt efterrättsrecept, etc. Och annat mys; korsord, böcker, sticke, pianospel (ja, faktiskt!), etc.
I går, på påskafton, kom Anne och Kenneth på middag. Vi startade i solen på balkongen med ett glas vitt och chips med och utan topping. Huvudrätt var lammgryta, och till den blev det rödvin såklart. Som jag önskade mig, blev det en mysig och härlig kväll!
Det bästa av allt: i morgon är också ledig dag!
Allé på Storetveitmarken |
Mina hemlagade köttbullar |
Vitsippor och svalört på Storetveitmarken |
Apelsinkaka |
Påsklilja vid vår ytterdörr |
Denna vecka blev IonTorrent, plus förkyld. Har inte varit förkyld sedan september 2020... Alltså blir man trött, hade glömt det…