Monday, June 21, 2021

Den nye normalen

 En stresset arbeidsuke i midten av mars 2020 avsluttes med at arbeidsplassen stenger; du slår av instrumentene på laboratoriet og får så vidt tid til å hente potteplanten fra kontoret med hjem. Alle du møter der er enig: «Dette er sikkert over før påske!»

Men sånn blir det ikke. Etter åtte uker på hjemmekontor oppdager du at noe er endret for godt. Du har oppdaget et roligere liv. Hjemme er der mindre støy enn på kontoret i byen. Du må ikke lenger pendle sammen med utallige fremmende folk. Det sosiale presset er borte. Din reduserte aktivitet, som begynte allerede for ti år siden da du ble rammet av fatigue til følge av en kronisk sykdom, er blitt normalisert under nedstengingen av landet. 

Et roligere samfunn må til for å slå ned smitten og du tar takknemlig imot. Et roligere liv, som du så lenge følte hadde lavere verdi i andres øyne, blir nødvendig og akseptert i tiden under koronapandemien.

Hva betyr et roligere samfunn? Du legger merke til at flere av dine bekjente, venner og kolleger begynner å få tid til å puste igjen. Hjulene i samfunnet, som du synes bare gikk fortere og fortere, sakter ned for en stund. Støy fra omverden reduseres. Du sitter på hjemmekontor og oppdager hvor stille det er i leiligheten, ja, i hele borettslaget. Og du finner mere ro til å utføre arbeidsoppgavene på en gjennomtenkt måte.

Hva betyr et roligere liv for deg? Etter den første iveren å vaske ned huset lagt seg finner du på andre, nye ting; skriver dagbok, leser bøker, baker brød, legger puslespill og prøver nye håndarbeidsteknikker. Du tar deg tid å lytte til fuglene og prøver å finne ut navnene på dem. Lavere sosial aktivitet blir normalisert. Du slipper den nesten skamfylte følelsen at du må forklare hvorfor du ikke har sett de nyeste filmene på kino, ikke har kjøpt billett til neste musikkfestival, takker nei til sosiale sammenkomster som innebærer mange sanseinntrykk og sene netter ... Du får tid til ettertenksomhet; du tar lange tenkepauser og reflekterer over livet. Hva har du brukt tid på? Hva må du bruke tid på? Hva har du lyst å bruke tid på? Er der noe du bør omvurdere. Må endringer til i livet ditt?

Den nye normalen i livet etter koronapandemien bør innebære et roligere samfunn. At samfunnet aksepterer - kanskje til og med stimulerer – ett valg å leve et liv i lavere tempo. At det blir økt forståelse for alle mulige ulike livsvalg mennesker kan ta. At alternative målestokker for livskvalitet tas i bruk. At det ikke nødvendigvis er stress som gir status til et menneske. At å velge et roligere liv ikke nødvendigvis betyr at du har et kjedelig liv. Det vet du.


1 comment:

Xanthoria said...

Mitt bidrag till Bergens Tidendes skrivekonkurranse! Jeg var ikke topp tre…