Monday, March 15, 2021

Bestyr

 Översikt inreseförbud

Svenska medborgare

·         Får resa in i Sverige.

·         Ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer efter ankomst.

Undantag oberoende av avreseland

Följande kategorier är båda undantagna inreseförbudet och får resa in utan att visa negativt covid-19-test, oberoende av avreseland:

·         Svenska medborgare.

 

Svenska medborgare behöver inte visa upp ett negativt provsvar men de ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer till alla som reser in i Sverige från utlandet.

 

PASS:

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/norge/hj%C3%A4lp-till-svenskar-utomlands/pass-utomlands/f%C3%B6rnyelse-av-pass-f%C3%B6r-vuxna/

 

Vid passansökan i Sverige krävs följande av svensk medborgare som är folkbokförd i Norge:

•Giltig svensk id-handling. Du ska kunna styrka din identitet.

På polisens hemsida finns information om godkänd id-handling vid ansökan om pass.

•Norskt personbevis d.v.s. utskrift av registrerte opplysninger, där det svenska medborgarskapet framgår. Registrerte opplysninger beställs genom inloggning på Folkeregistret/Skatteetaten webbplats, eller per telefon 800 80 000.

Dokumentet får inte vara äldre än en månad när du gör din passansökan.

•Ta med ditt gamla pass, om det fortfarande är giltigt.

•Svenskt personbevis krävs bl.a. av polisen i Strömstad för den som bott utomlands mer än 10 år. Om du har ändrat ditt namn i Norge och är osäker på om det är ändrat i Sverige, ta kontakt med polisen eller Skatteverket, så kan de kontrollera detta i svenska folkbokföringsregistret.

•Blankett – prövning av svenskt medborgarskap

För utlandsboende svenska medborgare är det obligatoriskt med medborgarskapsprövning. Det underlättar om du förbereder ditt besök genom att på förhand fylla i och ta med blanketten. Den lämnas in på passexpeditionen vid ansökningstillfället.  Din ansökan kan då hanteras snabbare.

No comments: